Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 23:41

ΤΟΚΙΟ. Η πόλη που θα φιλοξενήσει τον Μαραθώνιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020

Συντάκτηκε από:
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η πόλη του Τόκιο Η πόλη του Τόκιο

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΚΙΟ 2020

Μια ιστορική διαδρομή ενός ακόμη Μαραθώνιου ξεκινά από το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου στην περιοχή του Μαραθώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από κάθε τελετή Αφής η φλόγα παραμένει στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου. Το ταξίδι της φλόγας για το Τόκιο ξεκινά στις 25/2/2020 από το Μουσείο και φτάνει στο Τόκιο στις 29/2/2020 όπου θα γίνει η λαμπαδηδρομία και η παράδοση της στην αφετηρία. Εκεί όπου θα γίνει η έναρξη ενός από τους μεγαλύτερους Μαραθώνιους του κόσμου με χιλιάδες θεατές και αθλητές να περιμένουν να ζήσουν στιγμές μοναδικές. Στην αποστολή για το Τόκιο θα παραβρεθούν 8 μέλη του ΑΠΣ Μιλτιάδη συμμετέχοντας στον μαραθώνιο. Εν αναμονή είναι η έγκριση από το ΣΕΓΑΣ, για την μεταφορά της φλόγας στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Οι Ιάπωνες ή Νιχόν-τζιν την αποκαλούν Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Το Τόκιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Χονσού της Ιαπωνίας και είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Είναι η έδρα της ιαπωνικής κυβέρνησης ενώ φιλοξενεί το αυτοκρατορικό παλάτι και την οικία της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας. Αποτελεί ένα από τα 47 νομαρχιακά διαμερίσματα της Ιαπωνίας και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 12.000.000 κατοίκους. Η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο μάλιστα φιλοξενεί 39.000.000 ανθρώπους κάτι που την μετατρέπει στην πιο πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο.

 

Η ίδρυση του τοποθετείται περίπου στον 12 αιώνα όταν η φυλή Έντο ίδρυσε εδώ ένα ομώνυμο μικρό ψαροχώρι. Η ιστορική ημερομηνία του 1603 χαρακτηρίζεται σταθμός για την εξέλιξη της πόλης καθώς τότε πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση της Ιαπωνίας και ο στρατηγός Σογκούν κατέστησε το Έντο βασικό κέντρο της χώρας. Από τότε η πόλη αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μέχρι τον 18ο αιώνα ο πληθυσμός της ήδη ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο κατοίκους. Το 1869 ο 17χρονος αυτοκράτορας Μέιτζι μετακομίζει από την έως τότε αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Κιότο στο Εντό αφού τον προηγούμενο χρόνο είχε μετονομάσει το δεύτερο σε Τόκιο που είχε τη σημασία της "ανατολικής πρωτεύουσας". Έτσι λοιπόν το Τόκιο που ήδη αποτελούσε το πολιτικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας μετατρέπεται και τυπικά σε πρωτεύουσα. Σήμερα το Τόκιο μαζί με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας, ηγείται των εμπορικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ασία και κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων χρηματαγορών του πλανήτη.

 

Πολιτισμός, τέχνη και θρησκεία…

Ο ιαπωνικός πολιτισμός δέχτηκε πολλές επιδράσεις από την πολιτισμός της Κίνας και της Κορέας. Ο σύγχρονος πολιτισμός περιλαμβάνει επιρροές από την Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Παραδοσιακές ιαπωνικές τέχνες περιλαμβάνουν την κεραμική, την υφαντουργία, την κατασκευή σπαθιών, κουκλών και λάκας και παραστάσεις μπουνράκου, καμπούκι, νο, χορού και ρακούγκο. Άλλες τέχνες από την Ιαπωνία είναι το ικεμπάνα, πολεμικές τέχνες, η καλλιγραφία, το οριγκάμι, η τελετουργία του τσαγιού, τα μάνγκα και τα άνιμε και οι γκέισες. Το θέατρο στην Ιαπωνία γνωρίζει εξαιρετική άνθηση. Στην Ιαπωνία αναπτύχθηκε το θέατρο Νο, λέξη που σημαίνει «παράσταση, εκτέλεση, δράμα». Οι ηθοποιοί την εκτελούν με αργές και γεμάτες θρησκευτικότητα κινήσεις. Η τοπική θρησκεία είναι ο Σιντοϊσμός και έχει 100,000 ιερά και 78,890 σε όλη την χώρα. Ο Βουδισμός ήρθε στην χώρα το 538 ή το 552, εισηγμένο από το βασίλειο των Μπάεκτζε στην Κορέα.

pixnio 1333083 1536x1032

 

Αθλητισμός

Το παραδοσιακό άθλημα της Ιαπωνίας θεωρείται το σούμο.  Πολεμικές τέχνες οι οποίες προέρχονται από την Ιαπωνία είναι το τζούντο, το καράτε, το κέντο, το ζιουζίτσου κ.α. Οι Ιάπωνες είναι αθλητικός λαός και συχνά ασχολούνται με κάποιο άθλημα, είτε παραδοσιακό όπως το καράτε, το αϊκίντο ή το σούμο, είτε κάποιο δυτικό όπως το μπέιζμπολ, το ράγκμπι, το ποδόσφαιρο ή το γκολφ. Στη χώρα είναι ανεπτυγμένος επίσης και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, με αρκετές πίστες για αγώνες σε διάφορες κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

352491 731021

 

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ……

Εθνικό Μουσείο του Τόκιο

Το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο της Ιαπωνίας. ιδρύθηκε το 1872 και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων που στεγάζουν τους χώρους των ανασκαφικών ευρημάτων, την πινακοθήκη, του χώρους σύγχρονης τέχνης, το κέντρο έρευνας, εστιατόρια, χώρους υπαίθριων εκθέσεων και πολλά άλλα. Θα το βρείτε εντός του πάρκου Ueno στην περιοχή Taito και σίγουρα μία επίσκεψή σας σε αυτό δε θα είναι καθόλου βαρετή αφού ο αριθμός και η ποικιλία των εκθεμάτων σίγουρα θα αντιστοιχεί σε κάποιον τομέα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σας. Πιο συγκεκριμένα το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 110.000 αντικείμενα που ορισμένα εξ' αυτών αφορούν την τέχνη άλλα την αρχιτεκτονική και άλλα τον αρχαίο κόσμο της Ιαπωνίας και την ευρύτερης περιοχής της Ασίας. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ιστορία του ξεπέρασε με επιτυχία πολλές δυσκολίες όπως ο μεγάλος σεισμός του 1923 και το προσωρινό κλείσιμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

tokyo National Museum Honkan 20101

 

Ο ναός Καμέιντο Τέντζιν στο Τόκιο

Ο σιντοϊστικός ναός Καμέιντο Τέντζιν είναι κυρίως γνωστός ως το καλύτερο μέρος στο Τόκιο για να θαυμάσετε τις ανθισμένες γλυσίνες (φούτζι). Εκτός από τις γλυσίνες, στον κήπο υπάρχουν δαμασκηνιές (ούμε) που ανθίζουν τον Φεβρουάριο και χρυσάνθεμα που ανθίζουν τον Νοέμβριο.  Ακόμα όμως και χωρίς το ανθισμένο τοπίο αξίζει να τον επισκεφθείτε. Ο Καμέιντο Τέντζιν είναι αφιερωμένος – όπως και οι χιλιάδες άλλοι Τέντζιν ναοί της Ιαπωνίας – στον  Σουγκαουάρα νο Μιτσιζάνε, το πρώτο υπαρκτό πρόσωπο της ιαπωνικής ιστορίας το οποίο θεοποιήθηκε και θεωρείται ο θεός της μάθησης. Ο Μιτσιζάνε ήταν λόγιος, ποιητής και πολιτικός του 9ου αιώνα. Πολλοί μαθητές και φοιτητές, επισκέπτονται το ναό για να έχουν επιτυχία στις εξετάσεις.

kame tenjin 02

 

Νέζου Τζίντζα, εκεί που ανθίζουν οι αζαλέες

Ο Νέζου Τζίντζα  είναι ένας από τους αρχαιότερους ναούς στην Ιαπωνία. Ο θρύλος λέει ότι ιδρύθηκε πριν χίλια εννιακόσια χρόνια από τον Γιαμάτο Τακέρου νο Μικότο, γιο του 12ου Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Κέικοο. Αρχικά ήταν στη γειτονική περιοχή Σεντάγκι και μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία το 1706 από τον 5o σόγκουν της δυναστείας Τοκουγκάουα, Τσουναγιόσι. Την άνοιξη – αρχές Απριλίου με αρχές Μαΐου – τρεις χιλιάδες αζαλέες δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών και κάνοντας πολλούς να χαρακτηρίζουν το Νέζου Τζίντζα ως τον ομορφότερο ναό στο Τόκιο.

nezu jinja azaleas 1024x561 1024x561

 

Το Μουσείο Σουμίντα Χοκουσάι

Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849): Ο καλλιτέχνης με τα πιο αναγνωρίσιμα ιαπωνικά έργα παγκοσμίως, κυρίως από τη σειρά «36 όψεις του όρους Φούτζι». Γεννήθηκε στην περιοχή Σουμίντα του Έντο (το σημερινό Τόκιο). Εκεί στις 22 Νοεμβρίου 2016 άνοιξε το μουσείο Σουμίντα Χοκουσάι, όπου εκτίθενται περισσότερα από 1800 έργα του Ιάπωνα καλλιτέχνη. Στο μουσείο το οποίο σχεδίασε η Καζούγιο Σετζίμα μία από τις σημαντικότερες αρχιτέκτονες της Ιαπωνίας, υπάρχει αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος του εργαστηρίου όπου δούλευε ο Χοκουσάι σε ηλικία 84 χρονών όταν έμενε στη Σουμίντα μαζί με την κόρη του Οέι. Στις φωτογραφίες θα δείτε και ένα μικρό μουσείο με εκθέματα σχετικά με τον καλλιτέχνη, το οποίο «στήθηκε» αυτές τις μέρες δίπλα στο εθνικό στάδιο του σούμο Κοκουγκικάν Ριογκόκου. Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι ο Χοκουσάι θεωρείται ο πρωτεργάτης των μάνγκα (ιαπωνικά κόμικς).

hokusai ryogoku 1024x618

  

Υπαίθριο Αρχιτεκτονικό Μουσείο Έντο-Τόκιο: Η «παλιά πόλη» του Τόκιο

Μόνο στην περίοδο Έντο (1603-1868), η πόλη είχε ισοπεδωθεί από περισσότερες από 50 μεγάλες πυρκαγιές και περισσότερους από 10 σεισμούς μεγέθους πάνω από 7 –αν προσθέσει κανείς τους 4-5 τυφώνες τον χρόνο που ακόμα περνούν πάνω από την ιαπωνική πρωτεύουσα, πραγματικά απορεί κανείς που αυτή η περιοχή της Ιαπωνίας κατοικείται ακόμα. Εξαιτίας όλων αυτών (και του μεγάλου σεισμού του 1923, και των βομβαρδισμών του 1945 και.. και… και…) το Τόκιο δεν έχει “παλιά πόλη”. Τα πάντα εδώ έχουν ηλικία το πολύ 50-60 ετών και αντιμετωπίζονται ούτως ή άλλως σαν αναλώσιμα, χωρίς καμία διάθεση διατήρησης της αυθεντικότητάς τους: ένας Ιάπωνας, θα σου δείξει την πύλη Καμιναριμόν του ναού Σενσότζι στην Ασακούσα και θα σου πει περήφανος ότι έχει ηλικία πάνω από 11 αιώνες –όταν σχολιάσεις σε πόσο καλή κατάσταση είναι, θα σου πει ότι αυτή η πύλη φτιάχτηκε το 1960 και δε θα καταλάβει γιατί θεωρείς ότι υπάρχει κάποια αντίφαση στα λεγόμενά του, ούτε τι ακριβώς εννοούσε ο Πλούταρχος όταν αναφερόταν στο πλοίο του Θησέα. Το σχήμα κρατάει ζωντανό το περιεχόμενο και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το Υπαίθριο Αρχιτεκτονικό Μουσείο Έντο-Τόκιο πολύτιμο.

edotokyo openair 01f

 

O ναός Ζοτζότζι στο Τόκιο

Ο Ζοτζότζι είναι ένας από τους μεγαλύτερους βουδιστικούς ναούς στο Τόκιο. Βρίσκεται στην περιοχή Σίμπα του Δήμου Μινάτο, μπροστά από τον Πύργο του Τόκιο. Ο ναός κατασκευάστηκε το 1393 σε άλλη τοποθεσία και μεταφέρθηκε στη σημερινή το 1598 από το σόγκουν Τοκουγκάουα Ιεγιάσου οπότε και έγινε ο οικογενειακός ναός των Τοκουγκάουα στη διάρκεια της μακρόχρονης εξουσίας του σογκουνάτου. Εδώ είναι θαμμένοι έξι από τους δεκαπέντε σόγκουν της δυναστείας Τοκουγκάουα. Πολλά κτήρια του ναού καταστράφηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακατασκευάστηκαν αργότερα. Απέχει μόλις μερικά λεπτά με τα πόδια από τους σταθμούς Onarimon, Daimon και Hamamatsucho. Κοντά στο ναό βρίσκεται η πύλη Ντάιμον η οποία παλαιότερα αποτελούσε την κυρίως πύλη του.

zojoji temple 1024x646 1024x645

 

Οι Κήποι Χάμα Ρικιού στο Τόκιο

Οι Κήποι Χάμα Ρικιού  είναι μία από τις ομορφότερες οάσεις της ιαπωνικής μητρόπολης. Τυπικό δείγμα των περίφημων κήπων της περιόδου Έντο (1603-1868) και περιστοιχισμένοι από μια τάφρο με θαλασσινό νερό από τον Κόλπο του Τόκιο, ήταν μέρος αναψυχής και κατοικία του σόγκουν την περίοδο του Σογκουνάτου Τοκουγκάουα και αργότερα εξοχική κατοικία των Αυτοκρατορικών Ανακτόρων. Το 1945 μεταβιβάστηκαν στη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και άνοιξαν για το κοινό τον Απρίλιο του 1946. Στην μορφή που είναι σήμερα ολοκληρώθηκαν από τον 11ο σόγκουν, τον Τοκουγάουα Ιενάρι (1773-1841).

hamarikyu 1024x678 1024x678

  

 Στο Ryogoku Edo Noren

Νοσταλγική ατμόσφαιρα του Έντο στo παλαιό κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού Ριογκόκου που βρίσκεται εκεί από το 1929. Το εσωτερικό έχει αναπαλαιωθεί και έχουν ανοίξει δώδεκα εστιατόρια όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν την κουζίνα του Έντο. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες υπάρχει βέβαια και ντόχιου, το “ρίνγκ” του σούμο, της κυριότερης αθλητικής ψυχαγωγίας της περιόδου Έντο. Άλλωστε μόλις μερικά λεπτά απέχει και το εθνικό στάδιο Κοκουγκικάν.

sub2

 

Στο Ιαπωνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου

Το Μουσείο Ποδοσφαίρου (Japan Football Museum) ιδρύθηκε το 2003 από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002 το οποίο διοργανώθηκε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.  Τα εντυπωσιακά εκθέματα του μας ξεναγούν στην πάνω από 90 χρόνια ιστορία το ιαπωνικού ποδοσφαίρου, τις επιτυχίες του, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια Κύπελλα και πολλά άλλα. Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες είναι οι φανέλες και άλλα αναμνηστικά από τον φιλικό αγώνα των Εθνικών ομάδων Ιαπωνίας-Κύπρου που έγινε στο Τόκιο την Τρίτη 27 Μαΐου 2014. Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εξαιρετικές επιτυχίες της Nadeshiko, της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών, πρωταθλήτριας κόσμου και κυπελλούχου Ασίας.

jfmuseum 044

ΠΗΓΗ: https://www.iaponia.gr/category/tokyo/

 

Επιμέλεια άρθρου:

Τμήμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

ΑΠΣ Μιλτιάδη Μαραθώνος

 

Σχόλια (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Αφήστε τα σχόλια σας

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Ο ΑΠΣ Μιλτιάδη Μαραθώνος είναι μέλος της ΕΟΤΡΙ (Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου), του ΑΛΣ (Πανελληνίου Συλλόγου Μαραθώνιας και Χειμερινής Κολύμβησης) και της ΕΟΜΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου). Επίσης είναι επίσημο μέλος της ΕΟΣΛΜΑ-Υ (Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων)


Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλτιάδης Μαραθώνος

Λεωφόρος Μαραθώνος 1, 19007 Μαραθώνας

(Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου)